Mehevä vuokaleipä
Tämän leivän voi paistaa joko yhdessä isossa vuoassa tai kahdessa pienemmässä. Minulla tässä käytössä Tupperin UltraPlus -vuoka. Itse hieman lintsasin noissa kohotusajoissa, mutta silti lopputulos oli oikein maittava.
0,5 litraa lämmintä vettä (n 42 asteista)
1 pss kuivahiivaa
1 dl 4-viljan hiutaleita
1 dl ruisjauhoja
8 -9 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
voita vuoan voiteluun
Sekoita lämpimään veteen ruisjauhot, siirappi, hiiva, suola ja hiutaleet. Anna tekeytyä 1/2 tuntia peitettynä. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustaen. Taikina saa jäädä löysäksi ! Anna kohota 1/2 tuntia liinalla peitettynä.
Voitele voilla leipävuoka. Nostele taikina vuokaan. Anna kohota vielä n. 1/2 tuntia peiteltynä.
Paista 250 asteessa n. 1/2 tuntia.