Näkkileivän tekeminen sopii niillekin, joilta eivät sämpylät tahdo onnistua ja niille, jotka eivät koskaan leivo mitään. Näkkileipätaikinaa ei tarvitse nostattaa, eikä oikeastaan tarvitse osata muuta kuin käyttää kaulinta. Kaiken lisäksi näkkileivät ovat sitä kauniimpia, mitä rumempia niistä teet   Ulkonäkö ei ole näiden leivonnaistan vahvuus, mutta maku aivan loistava. Näitä joudun varmasti tekemään usein sillä tällä satsilla addiktoitiin meidän perhe ja yksi ystäväkin. Varoitus! Näihin tulee himo!

Luomu ruisnäkkäri


2 rkl sulatettua voita
2 dl vettä
1 tl murskattua kuminaa
1 tl suolaa
1 dl vehnä- tai ruisleseitä (minulla luomu kauraleseitä)
5 dl luomu ruisjauhoa
vehnäjauhoa kaulimiseen

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Sulata voi kattilassa ja laita se kulhoon. Lisää vesi, kumina, suola ja leseet.
Sekoita joukkoon ruisjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina alkaa olla raskas ja tiivis.
 

Alusta taikinaa vehnäjauhotetulla alustalla niin kauan, että se on "sitkeä". Tee taikinasta pitko ja leikkaa siitä 20-25 palleroa. Kauli niistä ohuen ohuita näkkileipiä,
vähän kuin karjalanpiirakan pohjia, mutta rennomman muotoisia.Paista uunissa 7 minuuttia. Kiertoilmauunissa voi paistaa monta pellillistä kerrallaan.

(Alkuperäinen resepti sivulta: http://www.olivialehti.fi/Ruoka/Ruokablogi/tabid/229/Default.aspx?PostId=200)