Ensi viikolla siirryn mökkeilemään ja lomailemaan. Viime viikonloppuna mökillä siivoillessa löysin jo kaksi kesää työnalla olleen tekeleen. Tänä kesänä aijon tehdä tämän loppuun...

Palmikoitu matto on amerikkalaisten uudisraivaajien perinteinen käsityö, jonka voi kasvattaa kuinka suureksi tahansa. Itse käytän tähän vanhoja, hieman hapertuneita lakanoita, joita meillä kyllä piisaa.

Ohje:

Tarvikkeet: Erivärisiä vanhoja lakana tai muita kankaita.

Tee näin: Revi tai leikkaa kankaat noin 8 cm leveiksi kaitaleiksi ja ompele samanväriset kaitaleet päistä yhteen. Keri kangasnauhat värien mukaan kolmelle kerälle. Solmi kolme kaitaletta päistään yhteen ja sido pää johonkin tukevaan kaapinjalkaan tai koukkuun. palmikoi nauhat.

Vinkki: Laita kerät muovipusseihin ja solmi pussin suut löyhästi kiinni. Kun palmikoidessa vedät lisää kudetta pussista, kerät eivät purkaudu ja sotkeennu. (Ohjeessa maton koko n.56*60 cm, johon valmista palmikkoa tarvitaan noin 12 metriä) Itse teen niin, että teen metrin verran palmikkoa ja ompelen sen samantien kiinni.

Ompelu: Aloita spiraali maton keskeltä. Laita ensin noin 9 cm palmikkoa aloitukseen suoraksi ja ryhdy sitten kiertämään palmikkoa sen ympäri = soikea matto. Jos haluat pyöreän maton, aloita 4 cm suoralla pätkällä ja kierrä sen ympäri. Pidä mattoa tasaisella alustalla, esim.pöydällä ja ompele palmikkoa sitä mukaan kiinni viereiseen palmikkoon kaksinkertaisella ompelulangalla. Ompelupuoli on maton nurjapuoli.

Ohje: Kotivinkki 7/2004

Pienet varpaat ja sormet eivät malttaneet pysyä kuvasta pois