Mahtavan hyvä lohilaatikko

Tämä ohje on Sikke Sumarin kirjasta Rakastan ruokaa! Kirjassa on monia hyviä ja käyttökelpoisia ohjeita. Tämä on yksi ehdottomista lemppareistani. Reseptistä muistuttaisin, että on tärkeää kuullottaa sipulit etukäteen. Raakoina ne eivät ole läheskään yhtä hyviä ja laatikosta tulee helposti kitkerää.

Iso lohifile (500-800g)

1 kg perunoita

3 - 4 keltasipulia

1 dl kalalientä (itse teen tämän nestemäisestä kalaliemitiivisteestä)

ruukullinen tilliä

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

3 kananmunaa

2 dl maitoa

2 dl kermaa

korppujauhoja

voita sipulin kuulottamiseen ja vuoan voitelemiseen

1. Voitele vuoka voilla, kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Itse käytin perunoiden viipalointiin Tupperin mandoliiniä, jolla saa nopeasti perunat viipaloitua. Toki myös terävä veitsi on oiva väline. Viipaloi sipuli.

2. Kuulota sipuli voissa hitaasti pannussa ja lisää lämmin kalaliemi. Anna liemen imeytyä sipuleihin ja siirrä pannu pois lämmöstä.

3. Lado vuokaan kerros perunaa, mausta suolalla ja pippurilla.

4. Lisää puolet sipuleista perunoidenpäälle ja silppua reilusti tilliä sipuleiden päälle.

5. Leikkaa lohifile siivuiksi ja asettele ne perunoiden, sipulin ja tillin päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Silppua päälle reilusti tilliä. Jatka latomalla kerros perunasiivuja tillin päälle ja loput sipulista perunoiden päälle. Lado vielä päällimmäiseksi kerros perunoita ja mausta suolalla ja pippurilla.

6. Vatkaa munat, maito ja kerma kevyesti, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada vuokaan.

7. Ripottele laatikon pinnalle korppujauhoja ja paista uunissa reilussa 200 asteessa, kunes perunat ovat täysin pehmeitä -tämä kestää runsaan tunnin.

Tarjoa etikkapunajuurten ja suolakurkun kanssa. nam.