Tämän kakkuklassikon tein jo itsenäisyyspäivän kunniaksi, mutta päivittäminen blogiin on unohtunut.

Kakku oli maineensa veroinen; eli todella herkullinen.

Ellen Svinhufvudin kakku

Pohja:  
 
3,5 dl tomusokeria  
 
2 dl valkuaisia (5-6 kpl)  
 
150 g jauhettua mantelia  

 
Täyte ja kuorrute:  
 
1,5 dl kahvia, kuumaa  
 
0,75 dl sokeria  

 
1,5 dl kermaa  

 
300 g voita  

 
100 g jauhettua mantelia  

 
Koristelu:  
 
25 g mantelilastuja
paahdettuna  
 

Vuoraa 2 peltiä leivinpaperilla. Mittaa sokeri ja valkuaiset kulhoon ja vatkaa niitä sähkövatkaimella noin 20 minuuttia, kunnes vaahto on muuttunut sitkeäksi. Lisää lopuksi mantelijauhe varovasti sekoittaen.

Jaa marenkiseos pelleille .Pane molemmat pellit yhtä aikaa uuniin ja paista pohjia 100 asteessa noin 1 1/2 -2tuntia,kunnes ne ovat täysin kuivuneet.Vaihda peltien paikkaa muutamia kertoja paiston aikana.Irrota pohjat varovasti lastan avulla ja jätä jäähtymään uuniritilän päälle.

Leikkaa pohjat kahtia. Niin että saat niitä neljä yhteensä.

Sekoita kuuman kahvin joukkoon sokeri. Lisää kerma ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa voi vaahdoksi. Vatkaa kahvi-kermaseosta voihin pienissä erissä.Lisää lopuksi jauhetut mantelit. Jaa täyte täysin jäähtyneille pohjille ja tasoita.Pinoa kakku.

Paahda mantelilastuja paistinpannulla miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Jäähdytä lastut ja painele niitä kakun pintaan.

Siivilöi koristeeksi vielä tomusokeria ja nosta kakku jääkaappiin viilenemään ennen tarjoilua.
 

"Ellen Svinhufvud oli Suomen tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin vaimo. Maamme vaikeiden 30-luvun lamavuosien läpi luotsannut ”Ukko-Pekka” tunnettiin perinteitä kunnioittavan miehenä, joka ennen maamme itsenäistymistä karkotettiin Siperiaan periaatteidensa vuoksi. Sinne matkusti myös uskollinen Ellen, koska ei halunnut hylätä miestään.

”Ukko-Pekkansa” presidenttikauden aikana 30-luvulla Ellen otti tavakseen järjestää presidentinlinnassa kahvikutsuja, joissa maamme eturivin naiset kohtasivat ja vaihtoivat ajatuksia. Kutsujen tarjoilut vaihtuivat kunnes maamme ensimmäinen rouva löysi kakun, jonka herkullista ja täyteläistä makua ei voinut ylittää. Sille hän päätti pysyä yhtä uskollisena kuin miehelleenkin. Silloisen kondiittorin pyynnöstä Ellen antoi nimetä kakun mukaansa. Myöhempinä vuosikymmeninä Ellen Svinhufvud -kakusta muodostui
käsite ja suomalaisten suosikkikakku, jolle ei todellista haastajaa ole
koskaan löytynyt."